Hesteassisteret Psykoterapi

Rideterapi, Hesteterapi

Hvorfor inddrager vi hestene?

Når en hest møder et menneske går hesten i gang med at orientere sig mod dette menneske. Hesten ser og lytter ikke bare på mennesket, den bruger sit nervesystem til at fornemme menneskets nervesystem. Og hesten søger balancen. Fordi både heste og mennesker er pattedyr, så minder vores nervesystemer også om hinandens. Derfor vil man kunne bruge hestens reaktion på mennesket til ikke bare at forstå hesten, men til også at forstå det menneske, som hesten reagerer på.
Når hesten for eksempel vender ørerne tilbage fortæller det altså ikke kun noget om hestens frygt, men også noget om de signaler som mennesket udsender, som får hesten til at vende ørerne tilbage.

De fleste af os kender til at komme ind i et rum og fornemme en særlig stemning. Den kan være både positiv eller mere negativ, men ingen behøver at have gjort noget for at vi opfatter det. Det er vores nervesystem, som arbejder for os. Mange mennesker lever mere i hovedet end i kroppen, og er derfor mere orienteret imod det tankerne prøver at fortælle os end imod vores nervesystem. Vi går ind i et rum og opfatter stemningerne, men reagerer ikke nødvendigvis på det vi opfatter. Vi er kulturelt trænede til at ignorere det vi fornemmer eller ikke at tage det særligt alvorligt. Denne kulturelle træning har hesten ikke gennemgået, så den vil reagere på det som nervesystemet opfanger.

Nogle mennesker havner i situationer hvor sammenhængen imellem det der mærkes af nervesystemet og det som foregår i tankesystemerne ikke kan nå sammen. Det kan skyldes enkeltstående traumer, langvarige psykiske belastninger eller være resultatet af at forsøge at leve op til de normer eller krav, som kulturen hele tiden præsenterer os for.

Når sammenspillet mellem nervesystemet og tankesystemerne er gået i stykker, vil man enten typisk kun reagere på sit nervesystem, og ikke forstå hvorfor man reagerer som man gør, eller gå i gang med at overtænke eller ignorere nervesystemet i håbet om at man kan tænke sig til at klare hverdagen.

Hestene kan hjælpe os til at bruge vores nervesystem mere aktivt i vores måde at være i verden på. Vi kan se på det hesten gør og lære af det. Hesteassisteret terapi handler ikke bare om at komme mere ned i kroppen eller i nervesystemet. Det handler om at forbinde nervesystemet til vores kognitive systemer, så vi kan være mere tilstede i det liv vi lever med både krop og tanker.

Hvem kan have glæde af hesteassisteret terapi?

Hesteassisteret terapi er for alle.
Det er ikke en forudsætning at du kender til heste, kan ride eller lignende.

Hesteassisteret psykoterapi er for dig som gerne vil arbejde med at kunne være mere nærværende, kunne sætte grænser eller måske ønsker, at arbejde med dit selvværd og din selvtillid.
Måske du oplever at have nogle temaer i dit liv som gentager sig, og spænder ben for det, du hellere vil. Det er vigtigt for mig i mit arbejde at kunne gøre sessionerne til et sted, hvor du kan føle dig tryg, Der kan dukke mange emner og følelser op i en hesteassisteret session og vi tager udgangspunkt i det, du kommer med eller det der dukker op undervejs i sessionen. Som certificeret psykoterapeut er jeg uddannet til at håndtere stort som småt.

Hesteassisteret terapi kan være for børn, unge og voksne med diagnoser som eksempelvis autisme, angst, adhd eller ptsd.
Du behøver ikke vide noget om heste for at kunne have gavn af hesteassisteret terapi.

Hvis du er bange for heste, har vi sessionen med et hegn imellem dig og hesten.

Ude ved hestene mærker jeg jo effekten bag de ord jeg får sat på det jeg føler. Det bliver meget tydeligt for mig og nemmere at modtage terapien i det. Det er som om jeg kommer ned i nogle lag jeg ikke har kunne nå ned til i terapien.
Kvinde med spiseforstyrrelse

Hvordan foregår det?

I hesteassisteret terapi arbejder vi primært fra jorden. Hvis du selv ønsker at sidde på
hesten er det en mulighed, men det foregår i kommunikation med hesten, og den har
lov til at sige nej.

Sessionerne foregår udenfor. Medbring derfor tøj efter vejrforholdene. Jeg har dog et
skur og en stald vi kan benytte til at gå i læ for regn og vind.
Sessionerne varer fra 60 – 90 min. Hestene byder ind med det de kan og det er ikke
til at sige på forhånd, hvor længe det varer.

Hestene

Det er islandske heste, med rolige og nærværende personligheder.

Katla
Vigdis
Tjaldur

Praktisk info

Alt arbejde foregår udenfor. Derfor er det vigtigt med fodtøj og overtøj, alt efter

vejret. Jeg har dog en stald og et skur hvor vi kan søge læ i tilfælde at regn og blæst.

Kontakt mig hvis du vil høre mere eller ønsker at bestille tid